lnfraroodstraling

De zon die aan de hemel staat, is zoals we weten een enorme energiebron. Deze energie wordt naar de aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. Elke golflengte transporteert een bepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte en des te meer energie kan de straling transporteren. Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte, hoe meer energie.

Van de totale straling die de zon uitzendt, bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte. Dit komt omdat een gedeelte van de straling door de atmosfeer geabsorbeerd wordt. De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men de  ‘globale straling’. Deze globale straling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infrarode straling (IR). Deze straling wordt als volgt ingedeeld volgens de golflengtes:

lichtspectrum

Wat nu belangrijk is, zijn de infraroodstralen (IR). Deze worden ingedeeld in drie soorten: 

IR-A = kortegolf infrarood
IR-B = middengolf infrarood
IR-C = langegolf infrarood

Kortegolf infrarood is de krachtigste van de drie en lange golf de minst krachtige. Dit heeft effect op de dieptewerking van de stralen. De dieptewerking per straling is wat duidelijk als we dit in een grafiek zetten:

penetratiediepte infrarood

Kortegolf komt dus het diepste en brengt het snelste de warmte over op ons lichaam. Kortegolf infrarood heeft ook een nadeel. De receptoren in ons lichaam (zenuwen die warmte registreren), worden door deze korte golflengte gepasseerd, waardoor er geen tijdige waarschuwing van te hoge temperaturen wordt doorgegeven aan ons centrale zenuwstelsel. Misschien herrinert u zich de 'rode lamp' van vroeger nog. Deze bestond uit alleen korte golf straling en men mocht hier niet langer dan 10 minuten voor blijven zitten. Dat was precies om deze reden; men had niet in de gaten dat het lichaam onder de huid te warm werd. Inmiddels zijn er veilige kortegolf stralers waar men tot 30 minuten voor kan zitten. Omdat slechts een klein percentage kortegolf straling (27%) uitgestraald wordt, en de rest uit midden en langegolf bestaat. Deze stralers noemt men full-spectrum stralers. 

Lange golf straling dringt het minst diep door, en zorgt hierdoor voor een aangename, natuurlijk aanvoelende warmte. Het voordeel van de lange golf straling is dat men hier langer in kan blijven zitten. Dankzij deze eigenschappen wordt de lange golf straling veelal gebruikt voor rust en ontspanning.